Valokuva-albumi

Kuvia voit selata NuoliAlas ja NuoliYlös tai Vierityspalkilla. Kuvat aukenevat joskus hitaasti.

MALLISKUUN 2023 KUUKAUSITAPAAMINEN LÄÄNIHALLITUSTALOSSA
Aleksinkulman ollessa vaalien takia pois käytöstä pääsimme vierailemaan Oulun Läänihallitustaloon. Peruspalvelu, oikeusturva ja lupayksikön johtaja Marja Siurua esitteli meille talon historiaa, joka alkaa vuodesta 1890 sekä nykyistä toimintaa. Linkistä AVI voit katsoa lisää tietoja. Rakennus on ainutkertaisen kaunis sekä ulkoa että sisältä. Toivottavasti rakennus saa säilyä kaupunkikuvassamme.
Alla muutamia kuvia.
Pentti kertoi ajankohtaista kuulumisista. Senja ja Maire kertoivat alkaneen vuoden ohjelmasta, josta olemme saaneet tietoa juuri postitetussa jäsenkirjeessä.
MLH:n TUETTU LOMA ROKUALLA 5-10.2.2023
Loma oli suunnattu KOL:in jäsenyhdistyksille. Ryhmämme osallistujat olivat Oulun seudun Sotaorvoista, Mari-Lapin Sotaorvoista ja Kaatautuneitten omaisista, Lapin Sotaorvoista, Suupohjan Sotaorvoista ja Kaatuneitten omaisista ja Vakka-Suomen Sotaorvoista.
Lomaohjelma oli tiivis ja monipuolinen. Rokua oli oivallinen paikka loman viettoon. Linkissä LOMAOHJELMA näkyy ohjelma. Mikon innostavassa ohjauksessa harjoitimme monenlaista liikuntaa unohtamatta teoriatietoa liikunnan ja ravinnon merkityksestä ikäännyttäessä. Nyt tiedämme, että kävelykunnosta, tasapainosta sekä riittävästä proteiinien saannista on syytä pitää huolta. Niihin saimme hyvät harjoitukset ja vinkit.
Tuetuille lomille kannattaa ehdottomasti hakea!
Alla muutamia kuvia lomaviikoltamme.
TAMMIKUUN KUUKAUSITAPAAMINEN 2023
Saimme puhujaksi emeritus maaherra Eino Siuruaisen. Hän kertoi perinnetyön historiasta ja taustoista. Esitys oli todella mielenkiintoinen ja antoi hyvän pohjan perinnetyön tärkeydelle ja tarpeellisuudelle. Jotta ymmärtää nykypäivää, on tunnettava menneisyys. Kuvissa puhuja ja hiirenhiljaa istunut kuulijakunta.
ITSENÄISYYSPÄIVÄ 2022
Itsenäisyyspäivää vietettiin perinteisin juhlallisuuksin. Oulun seudun Sotaorvot osallistuimme Intiön sankarihautausmaan juhlallisuuksiin seppeleen laskulla. Pirkko Ponkala ja Viljam Kulju laskivat yhteisen seppeleen Oulun kaatuneitten omaisten ja sotaorpojen kanssa.
Johtuiko Ukrainan sodasta, seremoniaa oli seuraamassa huomattavasti enemmän yleisöä kuin edeltäneinä vuosina. Se kertonee kunnioituksesta niitä uhrauksia kohtaan, joita itsenäisyytemme eteen on tehty, arvostamme itsenäistä maata samalla kun koemme huolta Ukrainan kansasta.
Alla muutamia kuvia tilaisuudesta.
YHDISTYKSEN 20 -VUOTISJUHLA 23.11.2022
Yhdistyksemme saavutti 20 vuoden iän samoin kuin moni muukin sotaorpoyhdistys tänä vuonna. Juhlaamme osallistui hieman yli 100 henkilöä. Kaukaisimmat jäsenemme olivat saapuneet Pudasjärveltä, Kestilästä ja Raahesta asti.
Ohjelma sisälsi musiikkia ja puheita sekä ansiomerkkien jaon. Aloitimme lohikeitolla ja päätimme kakkukahveihin. Linkistä JUHLAOHJELMA voit katsoa ohjelman tarkan sisällön.
Juhlapuheen piti piispa Jukka Keskitalo. Piispan niin kuin mudenkin puheissa tuotiin esiin sotaorpojen raskas taakka, jonka perheemme on kantanut isän menetyksen takia. Kiitollisuus vapaasta isämaasta ja huolemme Ukrainasta sävytti puheita.
Kaatuneitten omaisten liitto luovutti 4 kultaista ja 8 hopeista ansiomerkkiä kiitoksena yhdistyksen hyväksi tehdystä työstä. Pekka Perä piti kiitospuheen ansiomerkkien saajien puolesta. Linkistä PUHE voi lukea puheen.
Alla olevat kuvat kertovat lisää juhlan arvokkaasta tunnelmasta.
KIITOS KAIKILLE JUHLAAN OSALLISTUNEILLE JOKO OHJELMAAN OSALLISTUVANA, KUTSUVIERAANA TAI YHDISTYKSEN JÄSENENÄ.
HENGELLISET JA KULTTUURIPÄIVÄT KOKKOLASSA 24-25.9.2022
Kahden vuoden tauon jälkeen suuntasimme Kokkolaan. Juhlaan lähti bussilastillinen osallistujia. Raahesta autoon nousi sekä oman yhdistyksemme väkeä että Raahen Kaatuneitten omaisten väkeä. Oli mukava matkustaa yhdessä. Päivät olivat kaikin puolin onnistuneet ja virkistävät. Pohjanmaan sotaorvot yhdessä KOL:in kanssa olivat järjestäneet päiville hyvän ja monipuolisen ohjelman. Musiikkiesityksissä tuli hienosti esiin Keski-Pohjanmaan kansanmusiikkiperinne soitoin, lauluin sekä tanssien muodossa. Linkistä JUHLAOHJELMA, voit katsoa päivien kulun. Huoltoviestistä voit lukea puheiden tekstejä. Alla muutamia kuvia lähinnä kirkosta ja pääjuhlasta.
Ensi vuonna suuntaamme matkamme Helsinkiin. Siinä onkin vähän enemmän haastetta, kaukana kun ovat.
KOKKIKERHO MARTTALASSA 15.9.2022
Tällä kerralla ohjelmassa olivat kasvis- ja vegaaniruoat. Keittiössämme valmistui emäntä Taina Pirkolan ohjauksessa seuraavaa: Maukas linssikeitto, Falafelpihvit Minttukastikkeen kera, Hunajaiset uunijuurekset, Parsakaali - punasipuli salaatti, Pehmeät perunarieskat ja Papu-porkkanalevite. Ateriamme kruunasi Martan marjakeikaus vaniljakastikkeen kanssa. Kahvikupposta unohtamatta. Mairen ja Leilan Linssikeittoon tuli chilistä ja inkivääristä liikaa potkua, jota piti hillitä kermalla. Noiden mausteiden kanssa syytä olla varovainen. Aulille ja Kaarinalle Martan marjakeikauksen vuoka teki pienet kepposet. Muuten kaikki onnistui nappiin. Mukava oli yhdessä kokata ja jutustella.
ROSVOPAISTITAPAHTUMA 5.8.2022 KEMPELEEN YHTENÄISKOULULLA
Myös me sotaorvot saimme kutsun osallistua Pohjois-Pohjanmaan sotaveteraaneille järjestettyyn viimeiseen Rosvopaistitapahtumaan. Tapahtumalla on yli 30 vuoden historia, joka on saanut alkunsa Leo Lastumäen tähdittämästä elokuvasta Lampaansyöjät.Tervehdyksissä muistettiin ja kiitettiin sotaveteraanien, lottien ja sodasta kärsineiden sukupolvien työtä. Luonnollisesti esiin tuli myös maailman tämän hetken tilanne, Ukrainan sota. Saimme nauttia sotilassoittokunnan monipuolisista musiikkiesityksistä runsaan ja hyvin hoidetun tarjoilun lomassa. Yhdessäolo päätettiin tilaisuuden toteuttaneen henkilökunnan ja yleisön yhteislauluun: Veteraanin iltahuuto, joka edelleenkin saa silmät kostumaa. Niin totta se on!
Alla muutama kuva tilaisuudesta.
2.7.2022 OOPPERAMATKA SUOMUSSALMELLE
Kesämatkan suuntasimme Kainuun vaaramaisemiin. Pääkohteemme oli Raatteentie ooppera. Ennen kesäteatteriin menoa nautimme maukkaan lounaan Vanhassa Kurimossa. Vanha Kurimo on toiminut monena mm vanhainkotina. Nyt hyvin entisöitynä se toimii ravintolana.
Ooppera oli koskettava, juuri tällä hetkellä liiankin ajankohtainen.
Paluumatkalla poikkesimme iltakahville Hepokönkäälle. Pienen kävelyn päässä kävimme kuuntelemassa kosken kuohuja.
Linkissä OOPPERA voit lukea Pertti Marttisen laatiman matkakertomuksen.
Alla kuvia Vanhan Kurimon pihalta, itse oopperasta ja kesäteatterista sekä Hepokönkäältä.
19.5.2022 KEVÄTKAUDEN PÄÄTTÄJÄISET LIMINGAN LUONTOKESKUKSESSA
Vietimme mukavan kevätpäivän Limingan lahdella tutustuen vesilintujen elämään ja muuttopuuhiin. Opastettu näyttely lintujen vuodesta kertoi kuvin, videoesityksin, linnunlauluin ja eri materiaalien muodossa kuten pesien, sulkien, munien, muutoreittien ja -aikataulujen avulla vuoden kierrosta lahdella. Mikä kuhina lahdella käykään keväällä. Ei ihme, että se kiehtoo lintuharrastajia. Mahdollisuus oli käydä kahdella lintutornilla itse katsomassa lintuja lahden ruovikossa. Olivatpa hyvin maastoutuneet, paljaalla silmällä ei juuri erottanut. Kiikari olisi ollut paikallaan, eipä sattunut mukaan. Kyllä linnut ovat mukavia!
Tietoja Limingan lahden luontokeskuksesta voit katsoa linkistä LINNUT
KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄ 15.5.2022
Kahden vuoden tauon jälkeen pääsimme viettämään Kaatuneitten Muistopäivää perinteisen ohjelman mukaan. Kuvia Sankaripatsaan ääreltä: lippulinna ja seppelpartio. Ensimmäisenä seppeleen laskivat Sirkka Ikonen Oulun seudun Sotaorvoista ja Erkki Manninen Oulun kaatuneitten omaisista ja sotaorvoista.
Muistojuhlan pitopaikkana oli Karjasillan kirkko. Puheissa toistui huoli Ukrainan sodasta ja sen tuomista rinnastuksista Suomen talvi- jatko- ja Lapin sotiin. Miten kallis onkaan oma maa. OHJELMA linkistä voit katsoa tarkemmat tiedot ohjelmasta.
DIGIKURSSI 21.3. - 2.5.2022 POHJANKARTANOSSA
Kurssille osallistui 12 innokasta kertaamaan ja oppimaan uusia taitoja tietokoneen käytössä.
31.3.2022 KOKKIKERHO MARTTALASSA
Tällä kerralla ohjelmassa oli erilaisten piirakkojen valmistus Taina Pirkolan ohjauksessa. Ruokalistalla olivat: Yrttinen kesäkurpitsa-porkkanagalette, Tomaattipiirakka, Suolainen porkkanakakku, Röpörieska, jonka päälle levitimme Timjami-sitruuna tuorejuustoa ja mukana oli vielä Talvinen vihersalaatti. Jälkiruoaksi valmistui Pehmeä mustikkapiirakka kahvikupposen kera. Kaikki onnistuivat hyvin ja maistuivat makoisilta. Mukaan saimme Marttojen hyvät ohjeet erilaisista piirakoista ja vähän muistakin leipomuksista.
19.3.2022 DIGIPAINOTTEINEN HYVINVOINTIPÄIVÄ hotelli Lasaretissa
KOL sotaorpojen tukiprojektin projektipäällikkö Marianne Nylund oli suunnitellut vähän erilaisen alueellisen hyvinvointipäivän. Digi maailman ihmeellisyysksiin oli tutustumassa 40 Pohjois-Suomen yhdistysten jäsentä. Kuvissa näkyy innokkaita pelaajia tableteilla ja steppilaudalla. Virtuaalilaseilla saimme tehdä merenalaisen ja kaupunki matkan. Lisäksi esillä oli erilaisia kodin turvaan liittyviä digitaalisia turvalaitteita. Oli mielenkiintoinen päivä.
VOIMA- JA TASAPAINORYHMÄ KUNTOSALI HUKASSA 10.1-14.3.2022
Voima ja tasapaino koheni Mirka Nevalan tiukassa, huumorin höystein ohjatussa kuntosalitreenissä. Kokoonnuimme 10 kertaa puskien välillä laitteilla ja välillä taas käyttäen muita kunnon kohottajia, kuten kuvista näkyy. Tosissaan otimme, koska toisinaan seuraavana päivänä tuntui, että raajat ovat vaihtuneet. Syksyllä saamme jatkoa tähän ja toivottavasti mukaan uusia kunnon kohottajia.
JOULUAATTONA 2021 KUNNIAVARTIO INTIÖN SANKARIHAUTAUSMAALLA
Kunniavartioon osallistuivat tänä vuonna yhdistyksemme jäsenistä: Pekka Perä, Leena Ruikka, Ritva Koivikko ja Maire Jalander. Koronasta ja kylmästä säästä johtuen sankarihautojen seutu oli hiljainen. Muutama kävi tuomassa kynttilän patsaan juurelle. Ensimmäinen kuva on otettu valoisan aikaan. Jokaisella haudalla paloi jo kynttilä. Sotaorpona ajattelen, että patsaan juurelle oli tuotu kynttilä toisella sankarihautausmaalla olevan isän muistoksi.
6.12.2021 ITSENÄISYYSPÄIVÄ INTIÖN SANKARIHAUTAUSMAALLA
Kipakassa talvipakkasessa vietettiin Suomen 104. Itsenäisyyspäivää. Satu Saarisen puhe ja Tammenlehvä kuoron laulut, lippupartio sekä seppeleiden lasku toivat arvokkaan tunnelman sankaripatsaan äärelle kokoontuneille itsenäisyyttä kunnioittamaan tulleille kaupunkilaisille.
Laskimme yhteisen seppeleen Oulun Kaatuneitten omaisten ja Sotaorpojen kanssa. Seppeleen laskijoita toimivat Pirkko Ponkala, Viljam Kulju ja Erkki Manninen.
24.11.2021 JOULUJUHLA
Koronakurimuksen keskellä pääsimme viettämään perinteistä joulujuhlaa Pyhän Tuomaan kirkon seurakuntasalissa. Paikalle oli saapunut liki 100 henkilöä, kaukaisimmat Pudasjärveltä asti. Ohjelman voit katsoa linkistä JOULUJUHLAN OHJELMA.
Onni Toljamo oli estynyt saapumaan juhlapuhujaksi. Tilalle saimme Jarmo Korhosen kertomaan "Sankarihautojen tarinat" projektista. Vihdoinkin pääsimme luovuttamaan kunniamerkit Esko Hutulle ja Eero Ukkolalle. Eero oli paikalla. Eskon kunniamerkki toimitettiin kotiin. Ohjelman lomassa nautimme pitopalvelun valmistaman jouluaterian. Juhla päätettiin arpajaisiin ja torttukahveihin. Mukava oli vaihtaa kuulumisia.
Yhdistyksen hallitus toivottaa Hyvää Joulua ja Kiitos kuluneesta vuodesta. Toivottavasti voimme jatkaa toimintaamme normaalisti tulevana vuotena.
Kiitokset myös Tuiran seurakunnalle tilojen käytöstä ja Petteri Tuuloksen koskettavasta puheesta sekä Tommi Hekkalan joululaulujen ja sotaorpovirren säestyksestä.
Alla kuvia Joulujuhlasta.
18.11.2021 PORINA- JA ASKARTELUPIIRI ALEKSINKULMASSA
Joulujuhla tulossa. Askartelimme pöytiin kaunistusta mukavien porinoiden parissa. Keskustelua herätti korona tilanne ja toki joulullekin soimme ajatuksia ja muisteloita. Senja antoi taas mukavaa puuhaa käsillemme ja aivoille. "No mitenkäs se menikään, mistä taitetaan?"
22.10.2021 KUUKAUSITAPAAMINEN ALEKSINKULMASSA
Vieraanamme oli Pohjanmaan sotaorvot ry:n sihteeri Tommi Sinko. Hän on koonnut tietoja Suomen kaikista sankarihautausmaista ja -patsaista /muistomerkeistä. Hän on käynyt henkilökohtaisesti kaikilla sankarihautausmailla ja selvittänyt historiatietoja valokuvin ja numerotiedoin kuten paikkakunnan asukasluku 1.1.1940, kaatuneitten, sotaleskien ja sotaorpojen lukumäärä, patsaan/muistomerkin suunnittelija ja paljastusajankohta. Siis mittava määrä tietoa.
Meille hän kertoi oman alueemme sankarihautausmaista ja -patsaista. Esitystä kuuntelemaan olimme kutsuneet Oulun kaatuneitten omaiset ja sotaorvot. Esitys oli todella mielenkiintoinen ja kertoi konkreettisesti, miten julmaa sota on. Valtakunnallisesti kaatuneitten keski-ikä oli 28 vuotta, sotaorpojen keski-ikä oli 3 vuotta. Tommilta ilmestyy nämä tiedot myöhemmin kirjana.
Kuvakoosteen viimeisessä kuvassa on kooste Oulun läänin tiedoista.
Aihetta sivuten, käy avaamassa Kotisivujen "LINKKEJÄ" sivulta linkki "Sankarihautojen tarinat". Molemmat täydentävät toisiaan. Perinnetyötä parhaimmillaan.
14.10.2021 TUFTAUSKURSSILLA TAITO SHOPISSA
Kädentaito- ja porinaryhmän 12 osallistujaa kokoontui Oulun Taito keskukseen opettelemaan tuftausta Johanna Lumilan johdolla. Olipa mukavaa puuhaa. Viisi tuntia kului siivillä taulua tehden ja välillä purkaen, joka olikin aivan liian helppoa tässä käsityössä. Porinat höystivät mukavasti yhdessäoloa.
Alla kuvia työn touhusta ja valmiista Senjan tekemästä LINTUNEN taulusta.
4-5.10.2021 HYVINVOINTIPÄIVÄT PIKKU-SYÖTTEELLÄ
Sotaorpojen tuki mahdollisti meille toisen kerran viettää yhdessä mukavat Hyvinvointipäivät. Pudasjärven Pikku-Syöte tarjosi hyvät puitteet, joskin vähän sumuiset ja sateiset tällä kerralla. Paikalle saapui lähes 50 osallistujaa. Ilo oli saada mukaan pudasjärveläiset yhdistyksemme jäsenet. Vietimme pari päivää monipuolisen ohjelman parissa virkistyen liikunnasta sisällä ja ulkona, esitelmien kuuntelusta, laulamisesta ja kuulumisien vaihatamisesta ja tietenkin hyvästä ruoasta. Iltaohjelman päätteeksi testasimme, miten on arpaonni kohdallaan, toisilla oli, toisilla vähän huonommin. Linkissä SYÖTTEEN OHJELMA näkyy ohjelmamme.
Kiitokset vieraallemme professori, oikeushammaslääkäri Helena Rannalle. Hän kertoin tapahtumarikkaasta ja vaarallisestakin työstään maailman kriisipesäkkeillä. Hän kertoi haudan merkityksestä, miten tärkeää omaisille oli saada oma läheinen tunnistetuksi ja saada haudata hänet oman maan multaan omin menoin. Tämä on ollut tärkeää myös meille suomalaisille.
Kuvat kertovat lisää päivien tapahtumista.
1-2.9.2021 Kasvisruokakurssilla Marttalassa
Kaksi innokasta ryhmää kokoontui Marttalaan kokkaamaan maukkaita kasvisruokia toiminnanjohtaja Taina Pirkolan opastuksella. Keittiössämme syntyi pääruokana Marttalan Kurpitsalasagne ja Kesäkurpitsarieskat Yrtti-valkosipuli levitteellä. Salaatiksi valmistimme Omena-fenkolisalaatin. Jälkiruoakana saimme suussa sulavan Omena-kaneli vaahdon. Hyvältä maistuivat, eikä ollut kaloreita paljon!
Alla kuvia 2.9 päivän ryhmän touhuista Marttalan keittiössä.
14.8.2021 KESÄJUHLA HONKAPIRTILLÄ
Kaatuneitten omaisten Oulun piiri vietti yhteistä kesäjuhlaa pitkän tauon jälkeen. Paikalle saapui 75 eri yhdistysten jäsentä. Juhlatoimikunta oli suunnitellut musiikkipainotteisen ohjelman. Juhlan toteuttamisessa oli mukana myös sotaorpojen tuki.
Erkki Manninen toivotti meidät tervetulleeksi ja piti päivän ohjelmalangat käsissään. Kuuntelimme monipuolisia musiikkiesityksiä ja välillä panimme lauluksi Pentti Kaustisen johdolla. Huumorista piti huolen Hannu Tarvaksen esittämät saagat. Leena Ruikka ohjasi meille musiikillisen liikuntatuokion. Kaija Sepponen kertoi sotaorpojen tukihankkeesta. Nina Harjulehdolla oli mielenkiintoinen esitys musiikin vaikutuksesta hyvinvointiimme. Ninan esityksen voit lukea LINKKEJÄ sivulta. Herkän hetken koimme, kun Jukka Kukkola aloitti päätössanansa lukemalla kotipitäjän, Nivalan sankarihautausmaalle saatettavan Aate Hautamäen kuolinilmoituksen. Pidimme hiljaisen hetken hänen muistokseen.
Honkapirtti tarjosi hyvät puitteet kesäjuhlalle. Sotiaskotisisaret valmistivat lohikeiton ja kahvit kuuluisten sotilaskotimunkkien kera. Mikäpä meidän ollessa. Voit katsoa ohjelman sisällön linkistä KESÄJUHLA. Alla muutama kuva esiintyjistä ja yleisöstä. Toivottavasti voimme tavata näissä merkeissä myös ensi kesänä.
30.6.2021 Neljän kirkon kierros ja Kierikki
Päiväretkellä tutustuttiin lähialueiden kirkkoihin sekä sankarimuistomerkkeihin. Matkalla oli mukana opas, joka kertoili mielenkiintoisesti kirkoista ja sankarimuistomerkeistä. Ensimmäinen kohde oli Kiimingin kirkko ja sieltä matka jatkui Kierikkiin, jossa lounastettiin. Seuraava kohde oli Yli-Iin kirkko. Mielenkiintoinen kohde, jossa kukaan ryhmäläisistä ei ollut aikaisemmin käynyt. Siitä jatkoimme Iihin, jossa myös juotiin kuljettajan tarjoamat pullakahvit. Viimeinen kohteemme oli Haukiputaan kaunis kuvakirkko. Seurakuntamestari esitteli kirkon maalaukset hyvin elävästi ja mielenkiintoisesti.
Ensimmäisessä kuvassa on Iin kirkon alttaritaulu, jonka on maalannut Eero Nelimarkka. Se esittää Jeesusta opettamassa kansaa veneessä.
Toisessa kuvassa ryhmämme on Haukiputaan sankaripatsaalla. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Evart Porila.
16.5.2021 KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄN VIETTOA
Koronarajoitusten takia kaatuneitten muistopäivää vietettiin hiljaisesti kuten viime vuonna. Saimme kuitenkin muistaa sankarivainajiamme seppeleenlaskulla. Muut juhlallisuudet oli peruutettu.
Seurakunta oli kukittanut sankarihaudat kauniisti sinivalkoisin krysanteemin. Papin puheen jälkeen seurasi seppeleiden lasku. Jotakin jäi puuttumaan, kuoron laulu, soittokunta ja yhdessä laulettu virsi sekä seurakunnan kanssa yhdessä järjestetty muistojuhla. Toivottavasti vuoden päästä pääsemme takaisin entisiin juhlallisuuksiin.
24.12.2020 Kunniavartio
Kunniavartiossa seisoivat tänä vuonna eturivissä vasemmalla Pentti Kaustinen, joka toimi myös ryhmän johtajana. Hänen takanaan Sirkka Ikonen. Eturivissä oikealla seisoi Maire Jalander ja hänen takanaan Ritva Koivikko.
Eturivissä kuultua: perheen noin 3-4 vuotia lapsi kysyi isältään,"Ketä nuo ovat" osoittaen meitä. Isä vastasi "Sotamiehiä". Lapsi jatkoi, "Onko ne ihmisiä". Isä ilmoitti, että ovat. Toisen perheen lapsi kysyi "Ovatko nuo patsaita". Isä selittämmään, että eivät, ovat sotamiehiä, keskellä on patsas.
Kunniavartiossa seisominen oli jälleen mieleenpainuva kokemus. Ajatukset isästä ja sodasta nousivat mieleen. Toivottavasti perinteemme jatkuu.
12.11.2020 Porina ja taitopiiri kokoontuu
Porisijat ja taitajat työn touhussa. Tällä kerralla syntyi led valonauhalla valaistu käpykuusi. Edellisellä kerralla koristelimme makramee solmuilla lasipurkin. Tuloksena tuli led-kynttilälyhty. Ovathan kauniita kädentöitä! Senjan opastuksella syntyy mitä vaan. Porinoissa muistelimme, millä sanonnoilla ja sananparsilla äitimme opetti ja kasvatti meitä, kuten: "Päivät eivät ole päällekkäin vaan peräkkäin" jne. Siitäpä muistelemaan oman äidin sananparsia.
27-28.10.2020 Hyvinvointipäivät Rokualla
....ja kaikilla oli niin mukavaa. Päivät sisälsivät vesiliikuntaa, keppijumppaa, muisteloita ja ohjattua sekä omaehtoista ulkoliikuntaa Rokuan luonnossa. Illanvietto aloitettiin arpajaisilla. Herkkuämpäriarpa osui Maija Lappalaiselle. Kullervo Kukkula ja Sauli Saarela esittivät suosittuja sota-ajan lauluja. Lopuksi mekin panimme lauluksi vierailijoiden ja Pentin johdolla. Viimeisissä kuvissa näkyy ankaraa lomakkeen täyttöä. Ennen kuin Senja päästi kotimatkalle, oli jokaisen täytettävä palautelomake. Rokua tarjosi oivalliset puitteet Hyvinvointipäivien viettoon. Koronan vaatimat suojaustoimet olivat hyvin noudatettavissa. Mieli virkistyneenä ja vatsa hyvin ravittuna lähdimme kotia kohti.
25.9.2020 Kuukausitapaaminen juhlallisissa merkeissä
Aloitimme kuuntelemalla ylikonstaapeli Merja Rasinkankaan hyvän esityksen ikäihmisten arjen turvallisuudesta, joka antoi tietoa, miten toimia turvallisesti nykymaaliman melskeessä. Sen jälkeen oli Seppo Turusen juhlan vuoro. Pentti Kaustinen luovutti Sepolle KOL anoman kunniamerkin "Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan kunniamerkki kultaristein". Yleensä kunniamerkki luovutetaan Hengellisillä- ja Kulttuuripäivillä. Pentti kiitti Seppoa pitkästä puheenjohtajakaudesta. Yhdistyksen puolesta ojennettiin rahalahja ja kukkakimppu vaimo Leenalle, joka on ollut ja jatkaa edelleenkin hyvänä tukena yhdistyksen toiminnassa. Seppo esitti kiitokset muistamisesta ja hyvästä yhteistyöstä jäsenistön kanssa. Yhteistyö jatkuu edelleenkin vähän eri merkeissä. Juhlallisuudet päätettiin kakkukahveilla. Lopuksi Pentti kertoi vielä tulevista tapahtumista. Senja Lamberg kertoi sotaorpojen tukihankkeesta ja tulossa olevista Hyvinvointipäivistä. Maire Jalander kertoi tietotekniikka tutuksi koulutuksesta, jota saamme Vuolle opistolta. Niistä tarkemmin Ajankohtainen toiminta kalenterissa. Alla muutamia kuvia tilaisuudesta.
16.9.2020 Jäsenkirjettä postittamassa
Hallitus postittamassa jäsenkirjettä. Kirje ensin taitetaan, sitten sujautetaan kuoreen ja kuori suljetaan. Osoitetarra kuoreen ja lopuksi vielä postimerkki. Työn touhussa Pentti, Senja, Sirkka, Esko, Pirkko ja Maire kameran kanassa.
17.5.2020 Kaatuneitten muistopäivä
Koronapandemian takia muistopäivää vietettiin hiljaisesti. Oulussa laskettiin seppeleet Intiön hautausmaan sankaripatsaalle. Oulun seudun sotaorpojen puolesta seppeleen laski kunniapuheenjohtaja Seppo Turunen. Vaikka läsnä oli vain muutama henkilö, tuntui tilaisuus omalla karulla tavallaan juhlalliselta. Alla muutama kuva tilaisuudesta.
Muhoksella muistettiin kaatuneita virtuaalijumalanpalveluksen jälkeen. Tilaisuudessa yhdistyksemme jäsen Pekka Perä piti juhlapuheen, jonka voit lukea linkistä PUHE. Pertti Marttinen lausui kirjoittamansa runon Äidin suru. Runoon Pertti on kirjoittanut myös saatteen. Ne aukeavat linkeistä ÄIDIN SURU ja SAATE RUNOON
20.11.2019 JOULUJUHLA
Tämän vuoden yhteiset tapaamiset päätettiin joulujuhlaan Pyhän Tuomaan kirkon seurakuntasalissa hyvin perinteisellä ohjelmalla. Sen oli suunnitellut ohjelmatoimikunta Senjan johdolla. Hallitus ja naistoimikunta vahvistetulla kokoonpanolla huolehtivat käytännön järjestelyistä. Erityiset kiitokset Leenalle hyvästä riisipuurosta ja sopasta. Alla muutamia kuvia juhlan valmisteluista, ohjelman suorittajista: jouluisista lasten leikeistä, puheista, tarinasta ja laulusta. Kuva kutsuvieraspöydästä ja kuvia yleisöstä. Juhlaan oli ilmoittautunut 114 henkilöä. Kiitos kaikille: ohjelman suorittajille, juhlan valmisteluun osallistuneille sekä kaikille mukanaolleille, kun jaksoitte lähteä juhlapaikalle harmaasta säästä huolimatta. Joulumieli mukanamme jäämme odottaamaan joulua ja toiveikkaina astumme uuteen vuoteen kera hyvien uuden vuoden lupausten.
21-22.9.2019. Sotkamo
Osallistuimme Kaatuneitten omaisten Kulttuuri- ja Hengellisille päiville Sotkamon Katinkullassa. Matka tehtiin 40 henkilön voimin kauniissa syyssäässä. Kainuun Sotaorvot ry yhdessä KOL:in kanssa olivat järjestäneet monipuolisen ja paljon ajatuksia herättävän juhlan. Yksi juhlan anti on aina ystävien tapaaminen ja kuulumisien vaihto. Alla kuvina juhlan ohjelma ja muutamia kuvia iltajuhlasta, kirkosta ja pääjuhlasta. Tilaisuus päätettiin vaikuttavaan 500 -päisen juhlavieraan, kuorojen ja orkesterin yhteisesitykseen: Kainuun marssi, jonka tunnemme paremmin nimellä "Nälkämaan laulu". Ensi vuonna tapaamme Kokkolassa.
25-26.7.2019. Kesämatka Suomussalmelle
Heinäkuun helteessä kuvia Suomussalmelta. Neljä ensimmäistä kuvaa on matkalta Kianta-laivalla Kiantajärven poikki Ilmari Kiannon Turjanlinnaan, jossa oppaat kertoivat kirjailijan vähintäänkin värikkäästä elämästä. Illalle oli varattu Suomussalmen kesäteatterin vauhdikas esitys "Vesi kielellä". Seuraavana päivänä tervehdimme Hiljaista kansaa oppaan johdolla lettukahvien kera. Kainuulainen kekseliäisyys näkyi kahvilassa: pahvimuki oli puusta sorvatussa pidikkeessä, sekoittimena toimi pajutikku ja lettu syötiin päreen päältä. Hossan luontokeskuksen esittelyn jälkeen suuntasimme Julmalle-Ölkylle, jossa opas kuljetti meitä isolla veneellä kanjonissa jylhien kalliorinteiden välissä. Kainuun maisemat metsineen, poroineen, vaaroineen ja vesistöineen olivat matkan arvoisia.
19.05.2019, Kaatuneitten muistopäivä
Sankarihautausmaalla muistopäivää vietettiin perinteisin menoin: lippulinna, seppelepartio, papin puhe ja kuorolaulua. Tilaisuus päätettiin yhteiseen virteen. Uusitun käytännön mukaisesti ensimmäisenä seppeleen laskivat Oulunseudun sotaorvot ja Kaatuneitten omaiset. Sirkka Ikonen, Seppo Turunen ja Erkki Manninen laskivat seppeleen. Oulujoen seurakunnan järjestämä Kaatuneitten muistopäivän kansalaisjuhla piettiin Myllyojan seurakuntatalossa. Muistopäivään osallistujia kuuntelijoina ja esiintyjinä oli lähes 80 henkilöä. Alla muutamia kuvia sankarihaudoilta ja Myllyojan seurakuntatalolta.
6.12.2017, Suomi 100 Oulun sankarihaudat
Suomi 100 Oulun sankarihaudat juhlavalaistuksessa.