Valokuva-albumi

Kuvia voit selata NuoliAlas ja NuoliYlös tai Vierityspalkilla. Kuvat aukenevat joskus hitaasti.

24.11.2021 JOULUJUHLA
Koronakurimuksen keskellä pääsimme viettämään perinteistä joulujuhlaa Pyhän Tuomaan kirkon seurakuntasalissa. Paikalle oli saapunut liki 100 henkilöä, kaukaisimmat Pudasjärveltä asti. Ohjelman voit katsoa linkistä JOULUJUHLAN OHJELMA. Onni Toljamo oli estynyt saapumaan juhlapuhujaksi. Tilalle saimme Jarmo Korhosen kertomaan "Sankarihautojen tarinat" projektista. Vihdoinkin pääsimme luovuttamaan kunniamerkit Esko Hutulle ja Eero Ukkolalle. Eero oli paikalla. Eskon kunniamerkki toimitettiin kotiin. Ohjelman lomassa nautimme pitopalvelun valmistaman jouluaterian. Juhla päätettiin arpajaisiin ja torttukahveihin. Mukava oli vaihtaa kuulumisia.
Yhdistyksen hallitus toivottaa Hyvää Joulua ja Kiitos kuluneesta vuodesta. Toivottavasti voimme jatkaa toimintaamme normaalisti tulevana vuotena.
Kiitokset myös Tuiran seurakunnalle tilojen käytöstä ja Petteri Tuuloksen koskettavasta puheesta sekä Tommi Hekkalan joululaulujen ja sotaorpovirren säestyksestä.
Alla kuvia Joulujuhlasta.
18.11.2021 PORINA- JA ASKARTELUPIIRI ALEKSINKULMASSA
Joulujuhla tulossa. Askartelimme pöytiin kaunistusta mukavien porinoiden parissa. Keskustelua herätti korona tilanne ja toki joulullekin soimme ajatuksia ja muisteloita. Senja antoi taas mukavaa puuhaa käsillemme ja aivoille. "No mitenkäs se menikään, mistä taitetaan?"
22.10.2021 KUUKAUSITAPAAMINEN ALEKSINKULMASSA
Vieraanamme oli Pohjanmaan sotaorvot ry:n sihteeri Tommi Sinko. Hän on koonnut tietoja Suomen kaikista sankarihautausmaista ja -patsaista /muistomerkeistä. Hän on käynyt henkilökohtaisesti kaikilla sankarihautausmailla ja selvittänyt historiatietoja valokuvin ja numerotiedoin kuten paikkakunnan asukasluku 1.1.1940, kaatuneitten, sotaleskien ja sotaorpojen lukumäärä, patsaan/muistomerkin suunnittelija ja paljastusajankohta. Siis mittava määrä tietoa.
Meille hän kertoi oman alueemme sankarihautausmaista ja -patsaista. Esitystä kuuntelemaan olimme kutsuneet Oulun kaatuneitten omaiset ja sotaorvot. Esitys oli todella mielenkiintoinen ja kertoi konkreettisesti, miten julmaa sota on. Valtakunnallisesti kaatuneitten keski-ikä oli 28 vuotta, sotaorpojen keski-ikä oli 3 vuotta. Tommilta ilmestyy nämä tiedot myöhemmin kirjana.
Kuvakoosteen viimeisessä kuvassa on kooste Oulun läänin tiedoista.
Aihetta sivuten, käy avaamassa Kotisivujen "LINKKEJÄ" sivulta linkki "Sankarihautojen tarinat". Molemmat täydentävät toisiaan. Perinnetyötä parhaimmillaan.
14.10.2021 TUFTAUSKURSSILLA TAITO SHOPISSA
Kädentaito- ja porinaryhmän 12 osallistujaa kokoontui Oulun Taito keskukseen opettelemaan tuftausta Johanna Lumilan johdolla. Olipa mukavaa puuhaa. Viisi tuntia kului siivillä taulua tehden ja välillä purkaen, joka olikin aivan liian helppoa tässä käsityössä. Porinat höystivät mukavasti yhdessäoloa.
Alla kuvia työn touhusta ja valmiista Senjan tekemästä LINTUNEN taulusta.
4-5.10.2021 HYVINVOINTIPÄIVÄT PIKKU-SYÖTTEELLÄ
Sotaorpojen tuki mahdollisti meille toisen kerran viettää yhdessä mukavat Hyvinvointipäivät. Pudasjärven Pikku-Syöte tarjosi hyvät puitteet, joskin vähän sumuiset ja sateiset tällä kerralla. Paikalle saapui lähes 50 osallistujaa. Ilo oli saada mukaan pudasjärveläiset yhdistyksemme jäsenet. Vietimme pari päivää monipuolisen ohjelman parissa virkistyen liikunnasta sisällä ja ulkona, esitelmien kuuntelusta, laulamisesta ja kuulumisien vaihatamisesta ja tietenkin hyvästä ruoasta. Iltaohjelman päätteeksi testasimme, miten on arpaonni kohdallaan, toisilla oli, toisilla vähän huonommin. Linkissä SYÖTTEEN OHJELMA näkyy ohjelmamme.
Kiitokset vieraallemme professori, oikeushammaslääkäri Helena Rannalle. Hän kertoin tapahtumarikkaasta ja vaarallisestakin työstään maailman kriisipesäkkeillä. Hän kertoi haudan merkityksestä, miten tärkeää omaisille oli saada oma läheinen tunnistetuksi ja saada haudata hänet oman maan multaan omin menoin. Tämä on ollut tärkeää myös meille suomalaisille.
Kuvat kertovat lisää päivien tapahtumista.
1-2.9.2021 Kasvisruokakurssilla Marttalassa
Kaksi innokasta ryhmää kokoontui Marttalaan kokkaamaan maukkaita kasvisruokia toiminnanjohtaja Taina Pirkolan opastuksella. Keittiössämme syntyi pääruokana Marttalan Kurpitsalasagne ja Kesäkurpitsarieskat Yrtti-valkosipuli levitteellä. Salaatiksi valmistimme Omena-fenkolisalaatin. Jälkiruoakana saimme suussa sulavan Omena-kaneli vaahdon. Hyvältä maistuivat, eikä ollut kaloreita paljon!
Alla kuvia 2.9 päivän ryhmän touhuista Marttalan keittiössä.
14.8.2021 KESÄJUHLA HONKAPIRTILLÄ
Kaatuneitten omaisten Oulun piiri vietti yhteistä kesäjuhlaa pitkän tauon jälkeen. Paikalle saapui 75 eri yhdistysten jäsentä. Juhlatoimikunta oli suunnitellut musiikkipainotteisen ohjelman. Juhlan toteuttamisessa oli mukana myös sotaorpojen tuki.
Erkki Manninen toivotti meidät tervetulleeksi ja piti päivän ohjelmalangat käsissään. Kuuntelimme monipuolisia musiikkiesityksiä ja välillä panimme lauluksi Pentti Kaustisen johdolla. Huumorista piti huolen Hannu Tarvaksen esittämät saagat. Leena Ruikka ohjasi meille musiikillisen liikuntatuokion. Kaija Sepponen kertoi sotaorpojen tukihankkeesta. Nina Harjulehdolla oli mielenkiintoinen esitys musiikin vaikutuksesta hyvinvointiimme. Ninan esityksen voit lukea LINKKEJÄ sivulta. Herkän hetken koimme, kun Jukka Kukkola aloitti päätössanansa lukemalla kotipitäjän, Nivalan sankarihautausmaalle saatettavan Aate Hautamäen kuolinilmoituksen. Pidimme hiljaisen hetken hänen muistokseen.
Honkapirtti tarjosi hyvät puitteet kesäjuhlalle. Sotiaskotisisaret valmistivat lohikeiton ja kahvit kuuluisten sotilaskotimunkkien kera. Mikäpä meidän ollessa. Voit katsoa ohjelman sisällön linkistä KESÄJUHLA. Alla muutama kuva esiintyjistä ja yleisöstä. Toivottavasti voimme tavata näissä merkeissä myös ensi kesänä.
30.6.2021 Neljän kirkon kierros ja Kierikki
Päiväretkellä tutustuttiin lähialueiden kirkkoihin sekä sankarimuistomerkkeihin. Matkalla oli mukana opas, joka kertoili mielenkiintoisesti kirkoista ja sankarimuistomerkeistä. Ensimmäinen kohde oli Kiimingin kirkko ja sieltä matka jatkui Kierikkiin, jossa lounastettiin. Seuraava kohde oli Yli-Iin kirkko. Mielenkiintoinen kohde, jossa kukaan ryhmäläisistä ei ollut aikaisemmin käynyt. Siitä jatkoimme Iihin, jossa myös juotiin kuljettajan tarjoamat pullakahvit. Viimeinen kohteemme oli Haukiputaan kaunis kuvakirkko. Seurakuntamestari esitteli kirkon maalaukset hyvin elävästi ja mielenkiintoisesti.
Ensimmäisessä kuvassa on Iin kirkon alttaritaulu, jonka on maalannut Eero Nelimarkka. Se esittää Jeesusta opettamassa kansaa veneessä.
Toisessa kuvassa ryhmämme on Haukiputaan sankaripatsaalla. Sen on tehnyt kuvanveistäjä Evart Porila.
10.6.2021 KOL liittokokous Kuopiossa
Kokousedustajina olivat Pentti Kaustinen ja Maire Jalander, jotka edustivat Senja Lambergia ja Sirkka Ikosta valtakirjalla. Kokous sujui jouhevasti hyvin laaditun ja valmistellun esityslistan mukaan paitsi hallituksen henkilövalintojen osalta. Siinä jouduttiin äänestykseen. Nimitystyöryhmän ehdotuksesta Maire oli ehdolla hallituksen varsinaiseksi jäseneksi mutta tuli valituksi Kainuun sotaorpojen Rauno Pyykkösen henkilökohtaiseksi varajäseneksi, jotta hallituksesta ei olisi muodostunut liikaa Pohjois-Suomi painotteinen.
16.5.2021 KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄN VIETTOA
Koronarajoitusten takia kaatuneitten muistopäivää vietettiin hiljaisesti kuten viime vuonna. Saimme kuitenkin muistaa sankarivainajiamme seppeleenlaskulla. Muut juhlallisuudet oli peruutettu.
Seurakunta oli kukittanut sankarihaudat kauniisti sinivalkoisin krysanteemin. Papin puheen jälkeen seurasi seppeleiden lasku. Jotakin jäi puuttumaan, kuoron laulu, soittokunta ja yhdessä laulettu virsi sekä seurakunnan kanssa yhdessä järjestetty muistojuhla. Toivottavasti vuoden päästä pääsemme takaisin entisiin juhlallisuuksiin.
24.12.2020 Kunniavartio
Kunniavartiossa seisoivat tänä vuonna eturivissä vasemmalla Pentti Kaustinen, joka toimi myös ryhmän johtajana. Hänen takanaan Sirkka Ikonen. Eturivissä oikealla seisoi Maire Jalander ja hänen takanaan Ritva Koivikko.
Eturivissä kuultua: perheen noin 3-4 vuotia lapsi kysyi isältään,"Ketä nuo ovat" osoittaen meitä. Isä vastasi "Sotamiehiä". Lapsi jatkoi, "Onko ne ihmisiä". Isä ilmoitti, että ovat. Toisen perheen lapsi kysyi "Ovatko nuo patsaita". Isä selittämmään, että eivät, ovat sotamiehiä, keskellä on patsas.
Kunniavartiossa seisominen oli jälleen mieleenpainuva kokemus. Ajatukset isästä ja sodasta nousivat mieleen. Toivottavasti perinteemme jatkuu.
12.11.2020 Porina ja taitopiiri kokoontuu
Porisijat ja taitajat työn touhussa. Tällä kerralla syntyi led valonauhalla valaistu käpykuusi. Edellisellä kerralla koristelimme makramee solmuilla lasipurkin. Tuloksena tuli led-kynttilälyhty. Ovathan kauniita kädentöitä! Senjan opastuksella syntyy mitä vaan. Porinoissa muistelimme, millä sanonnoilla ja sananparsilla äitimme opetti ja kasvatti meitä, kuten: "Päivät eivät ole päällekkäin vaan peräkkäin" jne. Siitäpä muistelemaan oman äidin sananparsia.
27-28.10.2020 Hyvinvointipäivät Rokualla
....ja kaikilla oli niin mukavaa. Päivät sisälsivät vesiliikuntaa, keppijumppaa, muisteloita ja ohjattua sekä omaehtoista ulkoliikuntaa Rokuan luonnossa. Illanvietto aloitettiin arpajaisilla. Herkkuämpäriarpa osui Maija Lappalaiselle. Kullervo Kukkula ja Sauli Saarela esittivät suosittuja sota-ajan lauluja. Lopuksi mekin panimme lauluksi vierailijoiden ja Pentin johdolla. Viimeisissä kuvissa näkyy ankaraa lomakkeen täyttöä. Ennen kuin Senja päästi kotimatkalle, oli jokaisen täytettävä palautelomake. Rokua tarjosi oivalliset puitteet Hyvinvointipäivien viettoon. Koronan vaatimat suojaustoimet olivat hyvin noudatettavissa. Mieli virkistyneenä ja vatsa hyvin ravittuna lähdimme kotia kohti.
25.9.2020 Kuukausitapaaminen juhlallisissa merkeissä
Aloitimme kuuntelemalla ylikonstaapeli Merja Rasinkankaan hyvän esityksen ikäihmisten arjen turvallisuudesta, joka antoi tietoa, miten toimia turvallisesti nykymaaliman melskeessä. Sen jälkeen oli Seppo Turusen juhlan vuoro. Pentti Kaustinen luovutti Sepolle KOL anoman kunniamerkin "Suomen Valkoisen Ruusun ritarikunnan 1. luokan kunniamerkki kultaristein". Yleensä kunniamerkki luovutetaan Hengellisillä- ja Kulttuuripäivillä. Pentti kiitti Seppoa pitkästä puheenjohtajakaudesta. Yhdistyksen puolesta ojennettiin rahalahja ja kukkakimppu vaimo Leenalle, joka on ollut ja jatkaa edelleenkin hyvänä tukena yhdistyksen toiminnassa. Seppo esitti kiitokset muistamisesta ja hyvästä yhteistyöstä jäsenistön kanssa. Yhteistyö jatkuu edelleenkin vähän eri merkeissä. Juhlallisuudet päätettiin kakkukahveilla. Lopuksi Pentti kertoi vielä tulevista tapahtumista. Senja Lamberg kertoi sotaorpojen tukihankkeesta ja tulossa olevista Hyvinvointipäivistä. Maire Jalander kertoi tietotekniikka tutuksi koulutuksesta, jota saamme Vuolle opistolta. Niistä tarkemmin Ajankohtainen toiminta kalenterissa. Alla muutamia kuvia tilaisuudesta.
16.9.2020 Jäsenkirjettä postittamassa
Hallitus postittamassa jäsenkirjettä. Kirje ensin taitetaan, sitten sujautetaan kuoreen ja kuori suljetaan. Osoitetarra kuoreen ja lopuksi vielä postimerkki. Työn touhussa Pentti, Senja, Sirkka, Esko, Pirkko ja Maire kameran kanassa.
18-19.9.2020 Oulunseudun sotaorpoja edustamassa
Senja Lamberg ja Maire Jalander osallistuivat 18.9.2020 KOL:in liittokokoukseen ja seuraavana päivänä Sotaorpojen tuki seminaariin. Kuvassa paluumatkaa odottelemassa Helsingin rautatieasemalla ja kova Koronan pelko. Pääsisipä pian takaisin Ouluun.
17.5.2020 Kaatuneitten muistopäivä
Koronapandemian takia muistopäivää vietettiin hiljaisesti. Oulussa laskettiin seppeleet Intiön hautausmaan sankaripatsaalle. Oulun seudun sotaorpojen puolesta seppeleen laski kunniapuheenjohtaja Seppo Turunen. Vaikka läsnä oli vain muutama henkilö, tuntui tilaisuus omalla karulla tavallaan juhlalliselta. Alla muutama kuva tilaisuudesta.
Muhoksella muistettiin kaatuneita virtuaalijumalanpalveluksen jälkeen. Tilaisuudessa yhdistyksemme jäsen Pekka Perä piti juhlapuheen, jonka voit lukea linkistä PUHE. Pertti Marttinen lausui kirjoittamansa runon Äidin suru. Runoon Pertti on kirjoittanut myös saatteen. Ne aukeavat linkeistä ÄIDIN SURU ja SAATE RUNOON
24.12.2019, Jouluaatto
Intiön hautausmaan sankaripatsaalla kunniavartiossa etuoikealla Harri Lamberg ja takana Pekka Hirvonen (vävypoika). Etuvasemmalla Kari Lamberg ja takana Senja Lamberg.
20.11.2019 JOULUJUHLA
Tämän vuoden yhteiset tapaamiset päätettiin joulujuhlaan Pyhän Tuomaan kirkon seurakuntasalissa hyvin perinteisellä ohjelmalla. Sen oli suunnitellut ohjelmatoimikunta Senjan johdolla. Hallitus ja naistoimikunta vahvistetulla kokoonpanolla huolehtivat käytännön järjestelyistä. Erityiset kiitokset Leenalle hyvästä riisipuurosta ja sopasta. Alla muutamia kuvia juhlan valmisteluista, ohjelman suorittajista: jouluisista lasten leikeistä, puheista, tarinasta ja laulusta. Kuva kutsuvieraspöydästä ja kuvia yleisöstä. Juhlaan oli ilmoittautunut 114 henkilöä. Kiitos kaikille: ohjelman suorittajille, juhlan valmisteluun osallistuneille sekä kaikille mukanaolleille, kun jaksoitte lähteä juhlapaikalle harmaasta säästä huolimatta. Joulumieli mukanamme jäämme odottaamaan joulua ja toiveikkaina astumme uuteen vuoteen kera hyvien uuden vuoden lupausten.
5.11.2019 Askartelua Aleksinkulmassa
Kokoonnuimme Senjan johdolla askartelemaan joulujuhlaa varten koristeita ja muuten vain jutustelemaan. Mukavaa oli. Olisimme innokkaita jatkamaan ensi vuonnakin. Alla muutama kuva askartelijoista. Työn tuloksena saimme aikaan kauniin joulutähden ja harjoitelman joulukuusesta. Kotitehtäväksi Senja antoin kuusen taittelun vihreästä kartongista joulujuhlamme pöytiin.
21-22.9.2019. Sotkamo
Osallistuimme Kaatuneitten omaisten Kulttuuri- ja Hengellisille päiville Sotkamon Katinkullassa. Matka tehtiin 40 henkilön voimin kauniissa syyssäässä. Kainuun Sotaorvot ry yhdessä KOL:in kanssa olivat järjestäneet monipuolisen ja paljon ajatuksia herättävän juhlan. Yksi juhlan anti on aina ystävien tapaaminen ja kuulumisien vaihto. Alla kuvina juhlan ohjelma ja muutamia kuvia iltajuhlasta, kirkosta ja pääjuhlasta. Tilaisuus päätettiin vaikuttavaan 500 -päisen juhlavieraan, kuorojen ja orkesterin yhteisesitykseen: Kainuun marssi, jonka tunnemme paremmin nimellä "Nälkämaan laulu". Ensi vuonna tapaamme Kokkolassa.
25-26.7.2019. Kesämatka Suomussalmelle
Heinäkuun helteessä kuvia Suomussalmelta. Neljä ensimmäistä kuvaa on matkalta Kianta-laivalla Kiantajärven poikki Ilmari Kiannon Turjanlinnaan, jossa oppaat kertoivat kirjailijan vähintäänkin värikkäästä elämästä. Illalle oli varattu Suomussalmen kesäteatterin vauhdikas esitys "Vesi kielellä". Seuraavana päivänä tervehdimme Hiljaista kansaa oppaan johdolla lettukahvien kera. Kainuulainen kekseliäisyys näkyi kahvilassa: pahvimuki oli puusta sorvatussa pidikkeessä, sekoittimena toimi pajutikku ja lettu syötiin päreen päältä. Hossan luontokeskuksen esittelyn jälkeen suuntasimme Julmalle-Ölkylle, jossa opas kuljetti meitä isolla veneellä kanjonissa jylhien kalliorinteiden välissä. Kainuun maisemat metsineen, poroineen, vaaroineen ja vesistöineen olivat matkan arvoisia.
12.06.2019, Turkansaari
Esko Huttu yhdistyksemme entinen puheenjohtaja ja nykyinen kunniajäsen vietti kesäkuussa 75 -vuotis päiväänsä. Hallitus onnitteli häntä viemällä hänet kakkukahville Turkansaareen.
19.05.2019, Kaatuneitten muistopäivä
Sankarihautausmaalla muistopäivää vietettiin perinteisin menoin: lippulinna, seppelepartio, papin puhe ja kuorolaulua. Tilaisuus päätettiin yhteiseen virteen. Uusitun käytännön mukaisesti ensimmäisenä seppeleen laskivat Oulunseudun sotaorvot ja Kaatuneitten omaiset. Sirkka Ikonen, Seppo Turunen ja Erkki Manninen laskivat seppeleen. Oulujoen seurakunnan järjestämä Kaatuneitten muistopäivän kansalaisjuhla piettiin Myllyojan seurakuntatalossa. Muistopäivään osallistujia kuuntelijoina ja esiintyjinä oli lähes 80 henkilöä. Alla muutamia kuvia sankarihaudoilta ja Myllyojan seurakuntatalolta.
15.05.2019, Kevätkarkelot
Vietimme kevätkauden päättäjäisiä Helmen Pirtissä Ala-Temmeksellä kauniissa säässä ja mukavassa maalaismaisemassa. Vatsan täytteeksi saimme lohikeittoa ja päälle leetapulla kahvit. Aika kului joutuisasti Pentin laulattaessa meitä ja pienoisen ohjelman merkeissä. Hallitus esitti vanhoja, tuttuja kouluaikaisia runoja ja loruja. Tilaisuus päätettiin bingoon ja arpajaisiin. Ja sitten käsälaitumille!
24.12.2018, Jouluaatto
Intiön hautausmaan sankaripatsaalla kunniavartiossa vasemmalla puolella Jorma Isoherranen ja Erkki Lappalainen. Oikealla puolella Maire ja Raimo Jalander
23.11.2018, Joulujuhla
Virittäydyimme perinteisesti joulun tunnelmaan Pyhän Tuomaan kirkon seurakuntasalissa. Yhdistyksen hallitus ja naistoimikunta vahvistuksena Leena Turunen olivat huolehtineet käytännön järjestelyistä. Ohjelma oli monipuolista vieden ajatuksemme jouluun. Katsaus luotiin jo kesän matkasuunnitelmiin. Ohjelman voit katsoa TÄSTÄ. Juhla kuvina: Juhla vaatii valmisteluja. Etukäteen taiteltiin noin 150 lautasliinaa. Kuvassa Ritva työn parissa. Leenalla oli kattila - ei aivan täynnä herkullista joulupuuroa mantelien kera. Marjatta ja Sirkka kattavat kahvipöytää. Ritva, Seppo ja Leena katsastavat kutsuvieraspöytää. Muutamia kuvia ohjelman suorittajista. Vakiovieraamme, ihanat Puolivälinkankaan päiväkodin eskarilaiset lauloivat meille joululauluja. Siiri Rautio lausumassa runoja. Emeritus maaherra Eino Siuruainen kertoin Kannaksen matkoista. Viimeisenä kuvana on yleinäkymä juhlavieraista. Juhlaan osallistui arviolta 110 henkilöä.
6.12.2017, Suomi 100 Oulun sankarihaudat
Suomi 100 Oulun sankarihaudat juhlavalaistuksessa.